Alkagrain
De Eendracht is als eerste mengvoederbedrijf van Nederland begonnen met maken en uitleveren van Sodagrain voor haar klanten. Enige tijd later is daar Maxxamon tarwe of gerst bijgekomen en sinds kort kunnen we daar ook nog Alkagrain aan toevoegen.
Alle bovengenoemde bewerkte granen soorten hebben als overeenkomst een sterk tot zeer sterk bufferend vermogen. Alkagrain ondergaat een bewerking waarbij het product twee tot drie weken moet fermenteren onder plastic. Onbestendig eiwit in de pens wordt uiteindelijk afgebroken naar ammoniak of wordt ingebouwd in microbieel eiwit dat in de darm beschikbaar komt. Ammoniak komt terecht in de bloedbaan waarna het in de lever omgezet wordt in ureum. Dit ureum wordt uitscheiden via melk of urine of
wordt gerecycled via het speeksel of de penswand. Daarna kan dit ureum als eiwitbron dienen voor pensmicroben. Een grote verliespost van eiwit op pensniveau wordt veroorzaakt door recycling van microbieel eiwit. Dit veroorzaakt niet alleen onnodig verlies aan ammoniak in melk en urine, maar kost ook onnodig veel energie. Om de pensefficiëntie te verbeteren, is het van belang van om energie en eiwit in het rantsoen te synchroniseren.
Door de zeer hoge Acid Load (zuurbindende waarde) van Alkagrain compenseert Alkagrain een rantsoen met veel zuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur. Dus kuilen met een lage droge stof, weinig suikers en daardoor hoog in melk,-azijnzuur en soms ook boterzuur zijn zeer geschikt om Alkagrain toe te passen als correctie en waarbij Soja uit het rantsoen kan.
De voordelen Van Alkagrain op een rij:
- Regionaal kunnen produceren
- Betere efficiëntie eiwit
- Hogere energiedichtheid
- Betere penswerking
- Minder fosfaat